blog Terug
CAPTCHA

Graag gedeeld: lestips campagne 'Delen doet goed'

Omdat delen plezant is, delen we graag enkele lestips uit het materiaal voor de campagne 'Delen doet goed' van Broederlijk Delen. De campagne loopt nog tot Pasen. 

 

KLEUTERS

Voor kleuters is er onze fotoset 'Deel je mee met Finn & Jeanne'. Die legt de link tussen kinderen hier en kinderen in Congo en geeft een unieke kijk op de wereld van kleuters. Wat delen we eigenlijk allemaal? En soms is delen helemaal niét leuk voor kinderen, hoe moet dat dan? 

In de nieuwe bijlage bij deze fotoset zit een spel dat het spaarsysteem in Sia (Congo) nabootst, op kindermaat. 

Al even proeven van deze fotoset? Download de knutselactiviteit 'De mooiste boom van het dorp'

Bestel deze fotoset

 

LAGER ONDERWIJS

Het eerste leerjaar kan zeker aan de slag met de fotoset (zie hierboven). 

Voor elke graad van het lager onderwijs is er een uitgebreide activiteit in het mondiaal lesmagazine WaW. Geen abonnee? Met een gratis dagpas kan je het materiaal 24 uur lang bekijken! 

  • Kika vertelt in een leuk luisterverhaal hoe zij deelt. Kika wordt er blij van, en ze zet een actie op poten. En hoe zit dat met die magische pijlen? Ontdek het samen met je leerlingen in deze activiteit. 
  • In de derde graad geven we je leerlingen een idee van de onderlinge verbondenheid tussen mensen wereldwijd. Eerst komt Mik op de proppen die de zorg voor de aarde (mensen, milieu, meedoen, middelen, vrede) aankaart aan de hand van een speelse oefening. Christopher uit Congo stelt zijn leven in het dorp Sia voor en je leerlingen steken zelf een babbelbox in elkaar. 

Los van de uitgewerkte activiteiten vind je in dit nummer ook een toffe babbelbox, een 'deel je mee'-flowchart voor je klasmuur, handige websites met nog meer lestips over 'delen' en een interactieve activiteit bij de Wereldkalenderfoto. 

Naar WaW


Extra inspiratie? 

 

SECUNDAIR ONDERWIJS 

Stel zelf je les(sen) samen aan de hand van een tiental inspirerende, creatieve en participatieve lesmodules. Vertrek vanuit de eigen beleving en het waardebesef van de leerling, en maak dan de brug naar de thema’s waar Broederlijk Delen rond werkt, zoals systeemverandering, engagement en het donutmodel. Zoom in op het leven van jongeren in Gaza en ga tot slot samen op zoek naar acties om verandering mee mogelijk te maken.

Geschikt voor alle graden en leervormen in het secundair onderwijs.
 

Meer van dat?