Jaarverslag 2021: bereik secundair onderwijs
In 2021 bereiken we met onze begeleide en niet begeleide leermiddelen 65.056 scholieren van het secundair onderwijs. Dat is 17% meer dan vorig jaar. Ons bereik via begeleide workshops en trajecten daalde wel verder door corona. De digitale lesmaterialen waar leraren zelf mee aan de slag gaan, kenden een forse stijging. Het aantal downloads verdubbelde t.o.v. 2020. Ook in moeilijke omstandigheden kiezen leerkrachten om in te zetten op mondiale thema’s en solidariteitseducatie.
Corona bood ons in 2021 de kans om volop in te zetten op de ontwikkeling van nieuwe materialen. Twee van onze begeleide workshops kregen een grondige make-over: Heavy Metal en StrijdWaardig. In samenwerking met 11.11.11 en Broederlijk Delen maakten we een digitale lessenreeks SOLvID over internationale solidariteit, ideaal voor in een projectvak voor de 2de of 3de graad. We werkten aan een conceptnota voor de vernieuwing van Brussel Beleven, waarvan het materiaal in 2022 concreet vorm zal krijgen. We experimenteerden met een projectweek in Lokeren waarbij we ons bestaande aanbod aanvulden met workshops op maat, waarbij leerlingen zelf acties uitdenken en op het spoor zetten. Gezien het enthousiasme bij leerkrachten en leerlingen, nemen we dit nieuwe traject Be The Change in ons aanbod op.
In het najaar 2020 namen we de tijd om ons traject Climate Challenge corona-proof te maken en in het voorjaar van 2021 konden conferenties in diverse vorm doorgaan: buiten, half-digitaal of helemaal digitaal.
In 2021 werden 5 workshops aangeboden: Aan Tafel!, Heavy Metal, Strijdwaardig!, FoodWiseAction en de gloednieuwe workshop Jong geLuid. Deze workshops duren 2 lesuren en worden door een begeleider van Studio Globo in de klas geanimeerd. Er wordt geen voorbereiding verwacht van de leerkracht of leerlingen.
Jong geLuid werd in live-vorm aangeboden vanaf februari 2021 en ook naar voor geschoven in de campagne van Broederlijk Delen. We kozen ervoor deze niet te digitaliseren, aangezien er voldoende ander digitaal campagnemateriaal beschikbaar was (bv. suggesties in de campagnelessen, quiz).
Omwille van corona werden meerdere sessies geannuleerd. Door de boekingsdynamiek in het secundair onderwijs, waar scholen maar kort op voorhand boeken, werden veel sessies gewoon niet gevraagd. Hierdoor is het moeilijk conclusies te trekken of uitspraken te doen over de globale daling die we vaststellen. Corona zorgde er dus voor dat in 2021 nog minder leraren intekenden omwille van de pandemie. Redenen die we zelf hoorden bij de doelgroep waren o.a. liever uitstellen tot moment dat we zeker zijn dat het kan doorgaan, geen energie wegens alle aanpassingen die corona al vroeg, bezorgdheid om leerlingen terug op het spoor te krijgen en leerachterstand te vermijden of ‘in te halen’.
Niet-begeleid aanbod
- Educatieve website Climate Challenge
- Lesmaterialen die inspelen op het campagnethema van Broederlijk Delen
- Actualessen die digitaal aangeboden worden
- Er werden 2 nieuwe actualessen uitgewerkt