blog Terug
CAPTCHA

Onze collega Lennert trok op dienstreis naar India

Educatief medewerker Lennert trok naar India om materiaal te verzamelen voor de nieuwe lesmap en het atelier van India in Roeselare. Hij maakte er kennis met het hoofdpersonage in Malaipatti en werd helemaal ondergedompeld in het plattelandsleven daar. Hij deelt met ons zijn verhaal.

Malaipatti en het plattelandsleven

Vol enthousiasme vertrok ik vorige maand naar Tamil Nadu in India. Ik verbleef er drie weken, voornamelijk bij Samy en Christy van AREDS, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bevolking van het platteland dichtbij Malaipatti. Het doel van de dienstreis was om heel wat beeldmateriaal en actuele informatie te verzamelen over het plattelandsleven in Tamil Nadu. Zo garanderen we bij Studio Globo optimale kwaliteit van ons lesmateriaal en zorgen we ervoor dat de inhoud actueel blijft. Hoewel de grootsteden steeds groeien, blijft het rurale aspect van groot belang. In de nieuwe lesmap van India gaan de leerlingen daarom dieper in op bepaalde aspecten van het plattelandsleven.

Ik volgde voornamelijk het dagelijkse leven van een familie uit Malaipatti. Het was een relatief groot gezin, bestaande uit de grootouders, vier zonen met hun partners en hun kinderen. De dagen begonnen vroeg, om 4u s ’ochtends, en doorheen de dag werd er door de familie en onze cameraploeg veel werk verzet. We krijgen een inkijk in het huiselijke verhaal, van koken tot artistieke rangoli figuren maken, maar ook over de landbouw leerden we veel bij. De rijstteelt draaide gedurende mijn verblijf op volle toeren. De rijst zelf, net zoals de vele curry's, waren subliem.

Naast het beeldmateriaal, gingen we ook op zoek naar heel wat nieuwe spullen voor de koffers, de inleefateliers en de mediapakketten. We bezochten verschillende markten, de vele winkels en de kraampjes langs de weg. Een heleboel materiaal werd per post verzonden naar Studio Globo Roeselare.
 
Tijdens onze vrije uren werd er tijd genomen om rustig eens een theetje te drinken. We bezochten ook heel wat tempels. Hindoeïsme is de grootste religie en Tamil Nadu staat ook bekend voor de grote hoeveelheid eeuwenoude tempels. Die worden dagelijks gebruikt voor pujas en gebed.  
 

Organisaties die belangrijk werk doen

De partners van AREDS zijn heel aanwezig in de regio: in het onderwijs, de landbouw, gezondheidszorg enzovoort. We konden een kijkje nemen in de AREDS Playway School, waar kinderen zoveel mogelijk al spelend leren. Een geslaagd recept!
 
Bruno van onze cameraploeg kwam uit Ponducherry, een kustregio ten Westen van Tamil Nadu. Na de twee werkweken nam ik ook een weekje vakantie. Toen bezocht ik Bruno zijn organisatie Samugan. Hij zet zich in voor de gypsy community in Ponducherry.
 

Aan het werk met authentiek materiaal!

Nu al het materiaal verzameld is, kunnen we met het team van Studio Globo Roeselare de laatste sprintjes trekken richting een nieuwe lesmap De wereld in je klas: India. Met zoveel nieuwe vriendschappen, fantastisch materiaal en blijvende communicatie tussen Roeselare en India, wordt dat zeker een succes!