blog Terug
CAPTCHA

Onze collega Saar van team secundair reisde naar Guatemala

Onze collega Saar van team secundair reisde naar Guatemala samen met onze partnerorganisatie Broederlijk Delen. Ze deed er vele indrukken op voor het lesmateriaal van secundair en het inleefatelier van Guatemala. Ze vertelt haar verhaal.
 

In november 2022 kreeg ik de kans om mee te gaan met Broederlijk Delen op dienstreis naar West-Guatemala. We werden gedurende 2 weken ooggetuigen van de nefaste gevolgen van corrupte leiders, grootschalige exportlandbouw, mijnbouw- en energieprojecten. Ons bezoek raakte alle thema’s aan waar we met het team secundair workshops rond ontwikkelen: het globaal voedselsysteem (Aan tafel), impact van de ontginning van grondstoffen (Heavy Metal),  agro-ecologie (Foodwiseaction) en het werk van organisaties en engagement van jongeren (Jong Geluid). 

'Mensen barricaderen de weg in de hoop gehoord te worden.'

Elke dag bezochten we een partner van Broederlijk Delen. We reden met een kleine witte bus door rivieren en onverharde wegen, door prachtige berglandschappen en tropisch lager gelegen gebieden. Soms duurde de tocht langer dan voorzien door wegblokkades. Mensen barricaderen de weg in de hoop gehoord te worden.

Op vaak afgelegen plekken ontmoetten we de partnerorganisaties van Broederlijk Delen en de gemeenschappen die door hen ondersteund worden. De gesprekken waren intens en duurden vaak lang. Vooral tijdens de contacten in kleine groepjes kwamen beklijvende verhalen naar boven: verhalen van een ongelijke strijd, onmacht maar ook doorzettingsvermogen en verzet. De verhalen wijzen op een systemisch onrecht dat vooral door grote bedrijven maar (onbewust) ook door ons als consument in stand gehouden wordt.

Naast de vaak harde realiteit  toonden onze bezoeken ook een prachtig land vol kleur, heerlijk eten en inspirerende mensen en Mayarituelen. Deze rituelen maakten ons bewust van dankbaarheid en brachten ons dichter bij de natuur en de rol van voorouders.

'Deze ontmoetingen kan ik onmogelijk naast me neerleggen. Ze krijgen een plaats in ons educatief materiaal.'

Ik ben dankbaar dat ik dit kon meemaken. Deze ontmoetingen kan ik onmogelijk naast me neerleggen. Ze krijgen een plaats in ons educatief materiaal. Heel concreet maakt het verhaal van de 22-jarige Susan en haar engagement in Colectivo Verde vanaf nu deel uit van onze workshop Jong Geluid. Met haar engagement hopen we andere jongeren te inspireren om over te gaan tot actie. Ook aan de collega’s van het inleefatelier Guatemala kon ik verhalen en ervaringen doorgeven om te inspireren, te verdiepen en te verwerken in hun materialen.