Werk aan de wereld in je klas
Runkst is voor veel mensen (zelfs voor inwoners van Hasselt) een ongekende buurt, ver weg van de ‘winkelstad’, ergens verstopt achter het station. Het is nochtans een diverse en superboeiende omgeving.
Tijdens het inleefatelier ‘Wonen op het Dak’ trainen de leerlingen hun vaardigheden in het positief omgaan met de diversiteit in de klas en de ruimere samenleving. Aan de hand van uitdagende opdrachten en persoonlijke verhalen worden je leerlingen uitgedaagd om te werken rond beeldvorming, samenwerking en blikverruiming.
Studio Globo Antwerpen ligt in een wijk waarin mensen met een zeer verschillende achtergrond en afkomst samenleven. Heel wat initiatieven willen juist in deze wijk het samenleven-in-diversiteit bevorderen. De buurtwandeling in de wijken Zurenborg en Borgerhout laat jouw leerlingen kennismaken met de bonte diversiteit in de grote stad.
Vandaag is het eindelijk Divali! Divali is een leuk feest, vindt Chandani. De families komen bij elkaar, broers en zussen wisselen cadeautjes uit. Dan wordt het hele dorp mooi gemaakt, iedereen is ijverig aan het poetsen en alle huizen worden versierd met bloemen. De hele dag mag je spelen, lekker eten en snoepjes uitdelen. 's Avonds zetten ze allemaal olielampjes tussen de tekeningen. Dan is het echt feest!
Een leerrijke kennismaking met de leefwereld van mensen in India. In een levensecht decor ervaren de leerlingen het dagelijkse leven in India. We landen in de wereldstad Mumbai en laten ons onderdompelen in de dagelijkse rush van de stad. De leerlingen komen in aanraking met waterproblemen, stadsvernieuwing, huisarbeid, Bollywood, diverse beroepen ...
Ga mee op onderzoek! Via ondergrondse gangen brengt de SuperWereldMol je naar Samiksha in India en Ogo in Senegal, en je leert ook Maria Angelica uit Guatemala kennen. Zij vertellen je over hun belevenissen en hun dromen. Hoewel hun leefomstandigheden helemaal anders zijn, ontdek je toch heel veel gelijkenissen!
Het atelier Wonen op het Dak ligt midden in Kuregem, een kleurrijke kansarme buurt in Brussel waar mensen met een zeer diverse achtergrond samen leven. Tijdens de buurtwandeling ontdekken jouw leerlingen het dagelijkse leven van drie kinderen uit de buurt: Imane, Sadia en Jona.
Kwansi en Mataya eten vlug want vandaag gaan ze naar oma en opa. Wat leuk! Misschien heeft oma wel iets lekkers klaargemaakt. Mataya draagt het bananenblad. Kwansi neemt een kom met eieren mee. Een cadeau voor oma! Ze vertrekken en stappen goed door. Opeens flitst er iets voor Kwansi's voeten. "Een slang", gilt ze. De kom valt uit haar handen op de grond. "Krakkerdekrak!" De eieren breken. Ze zijn allemaal kapot.
Een leerrijke kennismaking met de leefwereld van mensen in het Zuiden. We kruipen in de huid van een Peruaan. In levensechte decors ervaren de leerlingen het dagelijkse leven in een ander land.
Diversiteit is een realiteit in elke klas. Achter de schoolpoort schuilt een waaier aan gelijkenissen en verschillen op het vlak van uiterlijk, levensstijl, talenten, interesses, familiale en etnische achtergrond, talenkennis...
Lotte, Jamie, Karim, Rune en Sam zijn 5 kinderen met een andere achtergrond en gezinssituatie. Toch zijn ze vrienden die heel wat gelijkenissen hebben. Aan de hand van het lespakket ‘Wonen op het Dak’ worden je leerlingen zich bewust van hun eigen beeldvorming en worden ze uitgedaagd om samen te werken en op een positieve manier om te gaan met de diversiteit in de eigen klas en in de ruimere samenleving.
In de Brusselse rand bezochten scholen de theatervoorstelling 'Het Ding en ik'. Studio Globo verzorgde een workshop die dieper inging op de ervaringen van de voorstelling.